Mi az a Facebook?

A Facebook jelenleg a világ népszerű közösségi portálja, melyet Mark Zuckerberg alapított 2004 februárjában. Oldalai 2008 őszétől magyar nyelven is elérhetőek. Az oldal világszerte mintegy 600 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet. A Facebook.com -on - akárcsak az iWiW esetében - megkereshetjük ismerőseinket, akikkel virtuálisan (is) szeretnénk tartani a kapcsolatot. Osztály- és csoporttársaink, munkatársaink, levelező- és chatpartnereink aktivitását, frissen feltöltött fényképeit, történéseit követhetjük figyelemmel napról-napra.

Facebook belépés oldal

Link: http://www.facebook.com

Profiloldal

A Facebook belépés után minden eddiginél több információt oszthatunk meg magunkról a kiterjesztett profiloldalunkon. Az alapadatokon és a profilképen túl megadhatóak az eddigi tanulmányok és munkahelyek, filozófiai beállítottságunk vagy az általunk preferált művészetek, szórakozás, sportok mellett egyéb rendszeres tevékenységeink és érdeklődési körünk. A FB profil oldalunkon elhelyezett információk és elérhetőségek jogosultsági szintek alapján tehetők láthatóvá illetve rejthetőek el mások elől.

2011 végétől mindenki számára aktiválható a Timeline funkció, ami a profiloldal egy továbbgondolásának tekinthető. A Timeline idősorosan tartalmazza a felhasználó által generált eseményeket a jelentől visszafelé egészen a születése napjáig. Ezek az események visszamenőleg is feltölthetőek a Facebook-ra, így például a gyerekkori képeinket is archiválhatjuk és publikálhatjuk a közösségi hálón.

Egy híresség facebook oldala
Hírek

Az ismerőseink profiloldalán bekövetkezett változások és az általuk generált aktivitások (ajánlás, hozzászólás, stb.) követhetők rajta nyomon. Ez a legsűrűbben használt funkció, nem hiába ez a kezdőoldalunk a Facebook bejelentkezés után. Az itt megjelent bejegyzéseket szűrhetjük, sorbarendezhetjük és értékelhetjük is.

Üzenetek

A Facebook egy közös menüpontba szervezte az egyéni kapcsolattartás funkcióit, ezek közé tartozik: a Chat, a privát üzenetek és az email is. A beépített chat a többi üzenetküldő alkalmazáshoz hasonlóan azonnali információcserét tesz lehetővé a FB kontaktlistánkon szereplőkkel, míg ezek offline állapota esetén üzenetet hagyhatunk számukra. 2010 vége óta vehető igénybe a Facebook email szolgáltatása, amely által saját ...@facebook.com címen keresztül kommunikálhatunk a portálon kívülre is.

Beépített alkalmazások

Az oldalt a nagyrészt külső fejlesztők által írt alkalmazásokkal tették szinesebbé és szórakozás szempontjából kimeríthetetlenné. Online játékok ezrei által mérhetjük össze ügyességünket és tudásunkat ismerőseinkkel, vagy egyéb hasznos kiegészítők segítségével juthatunk hozzá "házon belül" a kívánt információhoz. A leghíresebb ilyen Facebook játékok a Farmville, az Angry Birds vagy a The Sims Social.

Alkalmazások kezelése a Facebookon
Like

A Facebook egyik legfontosabb újítása pár évvel ezelőtt a Like (Tetszik) gomb bevezetése volt. Ez a funkció lehetőséget adott a weboldalaknak, hogy tartalmaikat egy kattintással ajánlhatóvá tegyék a közösségi háló ismerős tagjai számára. Ezzel a lépéssel az érdekes tartalmak - az azokhoz kapcsolódó hozzászólásokkal együtt - egy csapásra befűzhetőek lettek a FB felhasználók falára, megtöbbszörözve a saját tartalmak által elfoglalt közösségi területet.