Az online fordító működése egyszerű. Csak írjuk be a lefordítani kívánt szót vagy kifejezést és az online szótár azonnal megjeleníti a kívánt nyelvű fordítást. Az angol és német nyelven kívül a világ számos beszélt nyelvével elboldogul, természetesen a magyar nyelvet is ismeri.

A meghallgatás ikonra kattintva a fordítandó vagy lefordított szöveget az adott nyelven egy gépi hang fel is olvassa számunkra.

Online fordítás

Link: http://translate.google.hu

Vegyünk egy példát:
Egy idegen nyelvű szöveget olvasunk, de az egyik mondatban nem ismerjük az egyik szót vagy kifejezést.
  • Megnyitjuk a böngészőnkben az online fordítónkat, majd kiválasztjuk a forrás és a cél nyelveket. (Pl. angol és magyar)
  • Ezután vagy egyszerűen begépeljük a kifejezést a fordító ablakába, vagy akár a vágólap segítségével az egész mondatot bemásolhatjuk a szótárba.
  • Jobboldalt megjelenik a fordítás szövege. Ha nem egyértelmű a szó, akkor egérkattintásra válogathatunk a több hasonló jelentés között a szövegkörnyezettől függően.
Vigyázat!

Az online szótárak előnye, hogy gyorsak és kéznél vannak,
viszont nem képesek a bonyolult nyelvtani szerkezetek pontos fordítására és a szövegkörnyezet figyelembe vételére.

Ha hosszabb szöveg pontos, szakszerű fordítására van szükségünk - ilyen szakfordítás lehet egy hivatalos irat, szakdolgozat, jogirat, vagy okirat fordítása - akkor célszerű egy fordítóiroda segítségét kérni. A 100%-os eredmény eléréséhez pedig vegyünk igénybe anyanyelvi lektorálást is.