Mi az a torrent?

A .torrent egy olyan viszonylag kis méretű fájl, amely leíró adatokat tartalmaz egy nagyobb állománycsoportról. Tartalmazza a P2P hálózaton megosztott tartalom nevét, méretét, a megosztást irányító szerver(ek) címét, valamint ellenőrző-összegeket a kommunikációs hibák és adatvesztés elkerülésére. Előbb ezt a kis fájt kell letöltenünk, majd ennek és egy program segítségével hozzáférhetünk a kívánt tartalomhoz.

Torrent letöltése folyamatban

A torrentezés menete

1. Torrent letöltése

a.) Rákereshetünk a Google-ban, vagy nyílt torrentkeresőn a letölteni kívánt tartalom nevére. Ekkor jó eséllyel találatot kapunk ugyan, de a nem minőségi oldalakról letöltött torrent fájlok általában lassan letölthető tartalmakra mutatnak, olykor a teljesség igénye nélkül készülnek, sőt előfordulhat, hogy vírust, vagy más kártékony kódot tartalmaznak.

b.) Regisztrálunk egy meghívót nem igénylő torrent oldalra, vagy ismerősünk által nyerünk meghívást egy meghívásos rendszerű portálra. Ebben az esetben lényegesen gyorsabb sebességre, minőségi, rendszerezett tartalomra számíthatunk, amit mind a portál üzemeltetői, mind az oldal közössége igyekszenek fenntartani. Figyelemmel kísérhető a friss tartalmak listája, beépített kereső áll rendelkezésünkre és kommentelési lehetőségünk is van.

2. Torrent letöltő program futtatása

A .torrent állomány megszerzése után, szükségünk van egy programra (torrent kliens), amivel letöltjük a kívánt tartalmat. Legnépszerűbb kliensek a Utorrent, a Vuze (Azureus) és a BitComet. A torrent kliens megfelelő bekonfiguálása esetén (segít a beállítás-varázsló) elindul a kívánt tartalom letöltése gépünk beállított mappájába.

3. Utólépések

A letöltés befejeztével előfordulhat, hogy a letöltött adatok még nem közvetlenül futtatható formában állnak rendelkezésre.

a.) Gyakori, hogy filmek vagy egyéb nagy méretű tartalmakat tömörítve, vagy darabolva (.rar, .zip, .7z, .001, ...) tett közzé a "Seeder", ezt a megfelelő program (WinRAR, WinZIP, Total Commander beépített plugin) segítségével előbb ki kell csomagolnunk.

b.) Játékok vagy programok esetében szükség lehet az .nfo fájlban közétett "telepítési" útmutatóra

c.) Filmek esetén esetleg szükség lehet a megfelelő lejátszóprogramok friss verziójának (és codec-jeinek telepítésére). A legnépszerűbb lejátszók a Media Player Classic, a VLC, és a PowerDVD, míg a codec-ek közül a "K-Lite Codec Pack" -ot említhetnénk.