Online TV műsor

"Mi lesz ma a TV-ben?"
A választ - amennyiben kéznél van egy számítógép - legegyszerűbb online, az interneten megkeresni.
Sok olyan szolgáltatás van, amely a különféle TV adók programját teszik átlátható módon böngészhetővé és kereshetővé.

TV műsor

Link: https://www.port.hu/

A legnépszerűbb ilyen szolgáltatás a PORT.hu oldalain található. A nyomtatott műsorújságokhoz hasonlóan itt is oszlopos elrendezésben böngészhetünk a csatornák között, azonban nagy hasznát vehetjük a kereső- (vagy bejelentkezés esetén) a testreszabás funkcióknak.

Ezen adók sorrendben: M1, M2, RTL Klub, TV2, Viasat3, DunaTV, ATV, HírTV, EchoTV, Hálózat, CoolTV, Comedy Central, Story TV, Viasat 6.

TV újság

Az Internet előtti időkben élték fénykorukat - a főleg a nyugdíjasok körében máig népszerűek - a TV újságok.
Ezek vagy egyszerűségükkel, pusztán az műsorok címére és időpontjára koncentrálva - vagy éppen ellenkezőleg - képes-színes formában, tartalom-ajánlókkal és bulvárhírekkel kiegészítve hódítottak a tévét néző lakosság körében.
Ezen lapok közé tartoznak például a Sárga RTV vagy a Tvr-hét. A népszerű hetilapok többsége mellékletben tartalmazza az aktuális heti tv- és rádióműsort. E nyomtatott forma esetén azonban sajnos nincs lehetőség a műsorrend korrekciójára műsorváltozás esetén.

Teletext

Hazánkban már a 80as évek elején sugározta a televízió műsorszünet idején a teletext oldalait, azonban csak a 90es években kezdtek elterjedni azok a TV készülékek, melyek már a normál TV adástól elkülönítve is képesek voltak megjeleníteni a beépített TXT funkciót. Ma már a legtöbb csatornának van Teletext szolgáltatása, amelyen keresztül a TV műsor általában a 300-as oldalakon érhető el:

Mai tv műsor:

  • reggel - 301
  • délután - 302
  • este - 303

Holnapi tv műsor:

  • reggel - 305
  • délután - 306
  • este - 307

Set-Top-Box

A hazai háztartások egyre nagyobb százalékában érhetőek el a digitális tv adások. Ezen adások kezeléséhez telepített set-top-boxok menüjében is általában megtalálható az aktuális tv műsor. Ez a szolgáltatás a teletexthez hasonló, azonban interaktívabb és grafikailag is szebb, így nagyságrendekkel átláthatóbb formában lehet vele a műsorkínálatban böngészni. Egyes megoldások lehetőséget nyújtanak arra, hogy míg a programajánlatot vizsgáljuk, addig az aktuális csatorna képe kicsinyítve látszódjon a képernyő egyik sarkában.

TV műsor - Chrome böngésző plugin

A Google böngészőjéhez készített kiegészítő egy gombnyomásra előhozza a kívánt csatorna/csatornák programját. A funkció részletesen testreszabható a felhasználó által annaak igényeinek megfelelően. A plugin telepítése egyszerű, pár másodperc alatt kivitelezhető.