MÁV menetrend


A MÁVnak a belföldi vonatok menetrendjének összeállításánál figyelembe kell vennie mind a forgalmi, mind a gazdasáságossági, mind pedig az utasigényeket is. A vonatok menetrendjét az előző évi alapján készítik és tartalmaznia kell a forgalomban részt vevő járművek és személyzet térbeli és időbeli elhelyezkedését is.

Az aktuális vasúti menetrend a következő oldalon érhető el:

MÁV menetrend

Link: https://www.mavcsoport.hu/

A vonatok menetidejét befolyásolhatja egy alkalmi munkabeszüntetés (sztrájk), a kedvezőtlen időjárás, esetleg a vonalak vagy a vasúti szerelvények műszaki állapota. Indulás előtt érdemes ezért tájékozódni az információnál. Ezzel szemben az InterCity menetrend kevésbé szeszélyes, mert a fenti hátrányos körülmények esetén, ezek az IC vonatok előnyt élveznek a többivel szemben, sőt bizonyos esetekben pénzvisszafizetési garancia is fennáll a megvásárolt menetjegyekre.

Akik nem szeretnek sorban állni, de otthonukban vagy munkahelyükön rendelkeznek nyomtatóval, azoknak ideális lehetőség a kinyomtatható MÁV-jegy. Ezt a 2011 november közepe óra elérhető lehetőséget - mely szerint bárhol ki lehet nyomtatni a MÁV-START-nál az Interneten megvásárolt belföldi vasúti menetjegyet - már több ezer elégedett utas választotta összesen sok percnyi, esetenként több órányi várakozást megspórolva magának.