Időjárás előrejelzés


Az elkövetkező pár napra vonatkozó időjárás előrejelzés megtekinthető az alábbi térképeken, vagy azok alatt szövegesen is elolvasható. A lenti ábrákon a nagyobb magyarországi városoknak az elkövetkező három napra várható legmagasabb napi hőmérsékletei is fel lettek tüntetve, amiktől az éjszaka mérhető adatok természetesen több fokkal is eltérhetnek.

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra
Mi alapján készül az időjárás előrejelzés?

Napjainkban az időjárás előrejelzés már meteorológiai műholdak segítségével történik. Ezek különböző magasságokban keringenek felettünk és szolgáltatnak adatokat az időjárási adatokat feldolgozó szuperszámítógépeknek, amik éghajlati modellek alapján numerikus módszerekkel dolgoznak.

Egy másik fontos technikai eszköz a meteorológiai radar, melynek hatásköre bár jóval csekélyebb a műholdhoz képest, ám pontosabb és részletesebb adatokkal szolgálhat például aktív fronttevékenység idején.

Az előrejelzésre hatással vannak többek közt: a frontok sebessége és iránya, a magas és alacsony légnyomású helyek, a felhős és a csapadékos területek pillanatnyi elhelyezkedése.