30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A következő napokban kezdetben főként keleten, északkeleten várható még eső. Szerdán NY felől már nagyobb területen csökken a felhőtakaró. A hét közepétől napos és erősen felhős, párás, ködös tájak egyaránt előfordulnak, majd a hét utolsó napjaiban hazánk nagy részén borús, ködös időjárás lesz a jellemző, helyenként szitálásra, kisebb esőre is számítani lehet, és visszaesik a hőmérséklet.
Rövidtávú kilátások: Túlnyomó részt meglehetősen felhős lesz az ég, csak reggel lehet szakadozottabb a felhőzet. Ismétlődően némi eső, zápor is kialakulhat. A nyugatira, északnyugatira forduló szelet erős, olykor viharos lökések is kísérik. A hőmérséklet hajnalban 4, délután 12 ℃ körül alakul.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.