30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Szombaton kezdetben sok lesz a felhő, elszórtan kisebb eső, zápor is lehet, majd egyre szakadozottá válik a felhőtakaró, vasárnap és a ránk következő hét elején az ország nagy részén sok napsütés várható. Az éjszakánként néhol kialakuló ködfoltok délelőtt feloszlanak. Az éjszakák fagymentesek lesznek, a ránk következő hét elején pár fokkal erősödik a nappali hőmérséklet.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Gyakorta lesz meglehetősen felhős az ég. Kisebb eső, zápor lehetséges. A változó irányú légmozgás többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet minimum értéke 13 ℃ körül alakul. Holnap nappal Kezdetben többnyire meglehetősen felhős lesz az ég, majd elvékonyodik, csökken a felhőzet. Némi eső, zápor lehetséges. A változó irányú szél túlnyomó részt mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 17 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.