30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Folytatódik a nagyrészt meglehetősen felhős, több helyen párás, de az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű időjárás. Pénteken még szórványosan előfordul némi eső, az Északi-középhegység környékén vegyes halmazállapotú csapadék is,hétvégén már számottevő mennyiség nem valószínű és az északkeleti országrészben hosszabb napos órák is lehetnek. A ránk következő hét elején ismét több helyen valószínű hó, havas eső, eső.
Rövidtávú kilátások: Meglehetősen felhős vagy borús, párás idő valószínű. Éjszaka köd is képződhet. Csapadék nem várható, de kis területen előforduló szitálást nem lehet kizárni. A keleti légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet minimum értéke 1, 2 fok körül várható. Meglehetősen felhős vagy borult lesz az ég. A köd mindenütt abbamarad, de továbbra is párás marad a levegő. Számottevő csapadék nem várható. A keleti légmozgás helyenként élénkebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 ℃ körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.