30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Kissé szeszélyes, a sokévi átlagnál továbbra is 2-3 fokkal melegebb időjárásra számíthatunk a következő napokban. A hétvégén csak szórványosan, a ránk következő hét első napjaiban ugyanakkor többfelé valószínű zápor, zivatar, hétfőn helyenként kiadósabb mennyiségű lesz a lehulló csapadék. A hét végén hosszabb, ránk következő héten már csak rövidebb időszakokra süt ki a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 20 fok körül várható, enyhék lesznek az éjszakák is.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Túlnyomó részt meglehetősen felhős lesz az ég, eső, zápor több alkalommal valószínű. Az ÉK-i légmozgás megélénkül, olykor felerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14 ℃ körül várható. Holnap napközben Túlnyomó részt meglehetősen felhős lesz az ég, eső, zápor, zivatar is várható. A K-i légmozgás időnként élénkebb lesz. Zivatarok környezetében a légmozgás átmenetileg viharossá válik. A maximum nappali hőmérséklet 19 ℃ körül alakul.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.