30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Kissé szeszélyes idő valószínű a következő napokban, több hullámban ér el bennünket nedves, egyelőre még enyhe levegő. Hétfőn is többnyire csak rövid időre süt ki a nap, és délutántól több helyen valószínű eső, zápor. Kedden napos időjárás valószínű, de sokfelé lesz erős, helyenként viharos az ÉNY-i, NY-i szél. Szerdán délutántól beborul az ég, és estétől újabb esőre készülhetünk. Csütörtökön borús idő valószínű, sokfelé csapadékkal, délkeleten, keleten esővel, másutt havas eső, havazás várható. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.
Rövidtávú kilátások: Többnyire borús idő lesz, csak kezdetben vékonyodhat el olykor a felhőzet. Csak estétől vékonyodik el, illetve csökken a felhőtakaró. Délutántól eső, zápor valószínű. A DNY-i, majd az északnyugatira forduló légmozgás megélénkül, olykor meg is erősödik. A hőmérséklet délután 12, a késő esti 7 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.