30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A következő napokban változékony időjárásra van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett gyakorta erősen megvastagodik a felhőtakaró és több helyütt számítani lehet esőre, záporra. Szerdától a hegyekben helyenként hózápor is előfordul. Sokfelé erős, olykor viharos lökések kísérik a NY-i, északnyugati szelet. Több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
Rövidtávú kilátások: NY felől többször megvastagodik, majd estétől megvastagszik a felhőzet. Eső, zápor is lehetséges (30-50% eséllyel). A NY-i, majd a délnyugatira forduló szél olykor élénkebb lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7 ℃ körül várható. Eleinte jobbára meglehetősen felhős lesz az ég, majd elvékonyodik, csökken a felhőzet. Eső, zápor egyaránt valószínű (70-90% eséllyel). A DNY-i, majd az északnyugatira forduló szél felerősödik, helyenként viharossá erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 ℃ körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.