30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A következő napokban általában több órára kisüt a nap, emellett főként a keleti országrészben olykor erőteljesebben megvastagodik a gomolyfelhőzet, néhol záporeső, esetleg egy-egy zivatar is kialakul. Csütörtökön nyugaton és északon van nagyobb esélye záporoknak. A hétvégén egyre több lesz a felhő, szombaton szórványosan, vasárnap több helyütt csapadék is hullhat, ugyanakkor enyhébbek lesznek az éjszakák, megszűnnek a fagyok.
Rövidtávú kilátások: Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés valószínű, majd estétől többnyire derült idő várható. Csapadék nem lesz. Az ÉNY-i szél helyenként élénkebb lesz. A hőmérséklet minimum értéke 3 fok körül várható. Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés valószínű. Csapadék nem valószínű. Az ÉNY-i légmozgás sokfelé megerősödik, helyenként viharossá erősödik. A maximum nappali hőmérséklet 17 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.