30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A következő napokban egy anticiklon peremén gyengébb légköri frontok olykor érinthetik a Kárpát-medencét, de jelentős csapadékot nem okoznak. A változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napsütés mindenütt valószínű, és csak kevés helyen várható kisebb eső, záporeső. A szerda hajnal csípősnek ígérkezik, néhol gyenge fagy is lehet, majd kissé enyhébbek lesznek az éjszakák. A csúcshőmérséklet a hét közepén 16, 21, a hétvégén általában 18, 23 ℃ között várható.
Rövidtávú kilátások: Felhőátvonulások lesznek délelőtt kevesebb, délután már néhány órás napsütéssel, csapadék nem várható. Az erős ÉNY-i szelet viharos lökések kísérik, majd estére gyorsan mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 10, délután 16 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.