30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A következő napokban egyre több helyen élénkül meg a légmozgás, a jövő hét elején a megerősödő D-i légmozgás hatására egyre sokhelyen hosszabb időjárásra is kisüthet a nap, tisztul a levegő, csupán északkeleten maradnak tartósan borult,nyirkos körzetek.Vasárnap még csak az ország NY-i részén, hétfőtől pedig északkelet kivételével már egyre sokhelyen jelentősebb enyhülés várható, a hét közepétől a hőmérséklet nem egy helyen a 20 fokot is megközelíti a délutáni órákban, az éjszakai fagy pedig mindenütt abbamarad. Csapadék továbbra sem várható.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Párássá válik a levegő, ismét egyre sokhelyen köd képződik. A hőmérséklet minimum értéke 1 fok körül várható. Holnap nappal Többnyire felhős, párás, kezdetben ködös időjárás várható, de pár órára a nap is kisüthet.Csapadék nem várható, legfeljebb ködszitálás lehet. A változó irányú légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 10 ℃ között várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.