30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A hét végén az ország nagy részén már ismét kánikula valószínű, sok napsütéssel. Szombaton csak elvétve, vasárnap délutántól ugyanakkor ismét gyakran kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra. A ránk következő héten csak kevés napsütés valószínű, többnyire felhős időnk lesz kiadósabb esővel, záporokkal, zivatarokkal. Az ország nagy részén visszaesik a nappali hőmérséklet mértéke, de ott, ahol kisüt a nap, délután még elérheti a 30 fokot a hőmérséklet. Csapadékos, fülledt időjárás várható.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Olykor megvastagodik a felhőzet, futó zápor kezdetben lehetséges. Az északnyugati légmozgás túlnyomó részt mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16 ℃ körül várható. Holnap napközben Többé-kevésbé felhős lesz az ég, tartós napsütés várható. Csapadék nem várható. A változó irányú légmozgás többnyire mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 29 ℃ körül alakul.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.