30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Vasárnap is sokfelé szeles idő valószínű. Reggel még több helyütt számítani lehet esőre, záporra. Nappal a felhőátvonulásokból csak néhol valószínű záporeső, északkeleten a hegyekben helyenként hózápor is lehet. Hétfőn hazánk nagy részén a felhős időjárás lesz túlsúlyban, főként északon, északkeleten van esély helyenként esőre. Kedden is inkább csak ott várható némi csapadék, az ország döntő részén csökken a felhőzet. Megmarad az évszakhoz képest enyhe időjárás.
Rövidtávú kilátások: Gyengén felhős időjárás valószínű, majd estétől beborul az ég. Eső, zápor éjjel lehetséges (10-30% eséllyel). A DNY-i szél olykor élénkebb lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 ℃ körül várható. Többnyire gyengén felhős időjárás valószínű, majd késő délutántól beborul az ég. Estétől eső, zápor előfordulhat már helyenként (10-30% eséllyel). A NY-i légmozgás megélénkül, olykor felerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 ℃ körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.