30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Pénteken még sokfelé valószínű kiadósabb eső, zápor, majd délután keleten már megszűnik a csapadék. A hét végén már szárazabb, de továbbra is hideg levegő alakítja időjárásunk, így többnyire napos időnk lesz, de mégsem emelkedik jelentősen a nappali hőmérséklet mértéke. Az éjszakák viszont hűvösebbek lesznek, helyenként fagypont alá csökken reggelre a hőmérséklet. Komolyabb változás a ránk következő héten sem lesz időjárásunkban megmarad a csendes, jobbára napos, de hűvös idő.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Meglehetősen felhős vagy borús lesz az ég. Kisebb eső lehetséges. Az ÉNY-i szél felerősödik. A hőmérséklet minimum értéke 6 fok körül várható. Holnap nappal Átmenetileg felszakadozik a felhőtakaró. Eső, zápor várható. Az északi légmozgás élénkebb lesz, időnként felerősödik. A maximum nappali hőmérséklet 12 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.