30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Meleg nyári időjárás várható a hétvégén is, de a szombati derült, napos, csapadékmentes időjárás után vasárnap több helyen valószínű zápor, zivatar. A jövő héten csökken a csapadékhajlam, egyre több lesz a napsütés, és erősödik a nappali hőmérséklet, keddtől már 30 ℃ feletti maximumokra számíthatunk, visszatér a kánikula.
Rövidtávú kilátások: Meglehetősen felhős vagy borús lesz az ég. Már csak jelentéktelen csapadék lehet. Az északi légmozgás helyenként élénkebb lesz, majd mérsékelt, változó irányú szél lesz a jellemző. A minimum éjszakai hőmérséklet 15 ℃ körül alakul. Elvékonyodik, csökken a felhőtakaró, majd gyengén felhős idő valószínű sok napsütéssel. Csak jelentéktelen csapadék lehet. Az É-i szél helyenként élénkebb lesz. A maximum nappali hőmérséklet 26 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.