30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Mérsékelten meleg idő valószínű a következő napokban. Országszerte sok napsütésre készülhetünk, csütörtökön - az elvonuló hidegfront hatására - még helyenként lehet zápor. Az élénk ÉNY-i szélben komfortérzetünk nagyon kellemesen alakulhat. Vasárnaptól kissé nedvesebb levegő érkezik, akkor már szórványosan lehet zápor, zivatar.
Rövidtávú kilátások: A délután még meglévő felhőtakaró éjszakára feloszlik, többnyire derült idő várható ki. Csapadék nem lesz. A D-i szél kissé élénkebb lesz. A minimum éjszakai hőmérséklet 23 fok körül várható. Reggel és a délelőtt nagy részében még kevés lesz a felhő, később meglehetősen megnövekszik a felhőtakaró. Az átvonuló hidegfrontot délutántól sokhelyen zivatarok kísérik, egy-egy heves zivatar is lehet a régióban viharos szélrohamokkal, esetleg jégesővel. A délnyugati légmozgás már reggeltől élénk lesz, majd az északnyugatira forduló légmozgás délután tovább erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 ℃ körül várható, de a délután hirtelen több fokot csökken a hőmérséklet.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.