30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Pénteken főként a Dunántúlon még sok lesz a felhő, ott több helyen, másutt néhol valószínű záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A hét végén hazánk nagy részén általában több órás napsütés várható, olykor megnövekvő gomolyfelhőzettel, csak néhol várható csapadék. A jövő hét elején ismét több helyen kialakulhat záporeső, zivatar, de akkor is készülhetünk hosszabb-rövidebb napos időszakokra. A hétvégén erősödik a nappali hőmérséklet, és a következő napokban is meleg nyári időre, helyenként kánikulára van kilátás.
Rövidtávú kilátások: Az meglehetősen gomolyfelhős órák között több-kevesebb napsütés is várható. Zápor, zivatar több alkalommal is várható, néhol felhőszakadás, jégeső is lehetséges. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 27, 28, a késő esti 23, 24 ℃ körül alakul.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.