30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A jövő hét első felében már az ország nagyobb részén túlnyomó részt derült időjárásra van kilátás, de a reggeli órákban foltokban sűrű köd képződhet. A hőmérséklet csak kismértékben emelkedik, de a napsütésben a hőérzetünk kellemesebben alakul. Éjszakánként ugyanakkor sokhelyen lesz talajmenti fagy, sőt nem egy helyen két méter magasan is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Meglehetősen és gyengébben felhős területek egyaránt lesznek. Csapadék nem várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 4 ℃ között várható. Holnap napközben Kezdetben többnyire borult, majd többé-kevésbé felhős lesz az ég, délután pár órára a nap is kisüt. Csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 ℃ körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.