30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

A folytatásban sem lesz eseménytelen az időjárás. A hétvégén egy sekély ciklon hatására sokfelé valószínű majd csapadék, vasárnap talán a szombatihoz képest kevesebb helyen, és akkor főként záporok formájában. Helyenként zivatar is lehet viharos széllel, kisebb méretű jégesővel. A hőmérséklet a sokévi átlagnak megfelelően, túlnyomó részt 15 és 20 ℃ között alakul, az éjszakák enyhébbek lesznek. Húsvét hétfőn meleg időben lesz részünk, de a napsütés mellett főleg nyugaton záporok, zivatarok is kialakulhatnak, kedden pedig ismét sokhelyen eshet.
Rövidtávú kilátások: Éjszaka Túlnyomó részt meglehetősen felhős lesz az ég. Néhol kisebb eső, zápor már esetleg lehetséges. Az É-i szél olykor élénkebb lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11 ℃ körül várható. Holnap napközben Túlnyomó részt felhős időjárás várható, csak kevés napsütés várható. Több alkalommal készülhetünk esőre, záporra, délután esetleg egy-egy zivatar is előfordulhat. Az ÉK-i légmozgás megélénkül, olykor felerősödik. Zivatar környezetében a szél olykor viharossá fokozódhat. A maximum nappali hőmérséklet 18 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.