30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Vasárnap, illetve hétfőn derült, napos, száraz időjárásra van kilátás, akárcsak a keddi nap nagy részében, de aznap késő délután északnyugaton helyenként már megnövekedhet a felhőzet és estefelé itt-ott zápor, zivatar is lehetséges. Keddig országszerte kánikulára készülhetünk, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel, a hajnalok azért túlnyomó részt felfrissülést hozhatnak. Szerdától NY felől már lehűlés kezdődik, csütörtökre keleten is több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét közepétől szórványosan, a jövő hétvégén már több helyütt várható eső, zápor, zivatar.
Rövidtávú kilátások: Többnyire derült, napos, száraz időjárás várható. Túlnyomó részt mérsékelt lesz a DNY-i szél. Hajnalban néhol párássá válik a levegő. A minimum éjszakai hőmérséklet 16, 19 ℃ között alakul. Többnyire napos, száraz időjárás várható. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 33 fok körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.