30 napos időjárás előrejelzés


A 30 napos időjárás előrejelzést inkább csak az egyre növekvő kereslet (nyaralás, sielés, utazás) kielégítése céljából készítik. Ez a fajta jóslás az időszak kezdőnapjától távolodva válik egyre pontatlanabbá, sőt, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján technikailag csak 6-8 napnyi megbizható előretekintésre van mód, ezért legtöbbször ezek a szolgáltatások az elmúlt évek megfigyeléseiből, az aktuális klíma sokéves átlagadataiból táplálkoznak.
Pontosságuk ezért - főként a 30 napos jóslásnál, de már a 15 napos időjárás előrejelzés esetén is - az idő előrehaladtával vetekszik a népi időjóslások pontosságával. "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy!"

További népi bölcsességekkel nem, de pár napnyi előrejelzéssel szolgálunk:

Időjárás előrejelzés mára Időjárás előrejelzés holnapraIdőjárás előrejelzés holnaputánra

Folytatódik az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időjárás. Kedden lesz a legmelegebb, akkor délkeleten akár 20 ℃ is lehet a délutáni órákban. Általában erősen felhős vagy borús lesz az ég, szinte minden nap valószínű több-kevesebb eső, a jövő hét elején készülhetünk kiadósabb csapadékra. A ránk következő hét elején még fagymentesek lesznek az éjszakák, de szerdától helyenként már fagyos reggelre ébredhetünk, napközben ugyanakkor enyhe időnk lesz.
Rövidtávú kilátások: Felhős időjárás várható, majd kora délutántól megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró. Eső valószínű (70-90% eséllyel). A délkeleti légmozgás helyenként élénkebb lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 ℃ körül várható. Túlnyomóan borús lesz az ég. Eső valószínű (70-90% eséllyel). A keleti légmozgás helyenként élénkebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 ℃ körül várható.

Magyarország éghajlata

Hazánk klímájára jellemzőek a globálisan nagy évi hőmérsékletingás, az élesen elkülönülő 4 évszak, valamint a földi átlagnál alacsonyabb évi középhőmérsékletek. Hazánkban a nyár hosszú, évente legalább 3 hónap középhőmérséklete magasabb, mint 18 fok, és nyáron gyakorta 35 fokot meghaladó hőmérséklet is előfordul. A tél szeszélyes. Zordabb és enyhébb időszakok váltakoznak, de a fagypontot el nem érő középhőmérsékletű hónapok száma háromnál nem több. Magyarország vízháztartása az igények kielégítését megfelelően biztosítani tudja, de az egymást követő évek csapadékhozama meglehetősen változó is lehet. Az éves csapadékmennyiség zöme a nyári félévhez kötődik.