Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Többnyire borús lesz az ég. Havazás, havas eső egyaránt várható (50-70% eséllyel). A D-i légmozgás olykor élénkebb lesz. A hőmérséklet minimum értéke -1 ℃ körül várható. Többnyire borús lesz az ég. Eső valószínű (több, mint 90% eséllyel). A D-i, majd a nyugatira forduló légmozgás élénkebb lesz, olykor felerősödik. A maximum nappali hőmérséklet 6 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Szombaton egyre többnyire keleten valószínű havazás, havas eső, NY felől olykor elvékonyodik a felhőtakaró. Vasárnap délnyugat felől érkezik vastagabb felhőtakaró, főként nyugaton és délen számítani kell csapadékra: eső, havas eső, havazás egyaránt lesz. Hétfőn nappal már nem várható csapadék, hosszabb-rövidebb időjárásra kisüthet a nap. Erősödik az éjszakai lehűlés, és a maximum hőmérséklet is elmarad kissé a sokévi átlagtól.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)