Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Éjszaka Túlnyomó részt fátyolfelhős lesz az ég, hajnalban, reggel vastagodhat meg a felhőtakaró. Csapadék nem várható. A DK-i légmozgás túlnyomó részt mérsékelt marad. A hőmérséklet minimum értéke 12 ℃ körül várható. Holnap nappal A fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés is valószínű. Csapadék nem várható. A DK-i légmozgás olykor élénkebb lesz. A maximum nappali hőmérséklet 22 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A komolyabb változást hozó időjárási frontok a hétvégén már megközelítenek bennünket, ezért ismét nedvesebb, de pár fokkal melegebb levegő érkezik hazánk fölé.Nem lesz tehát zavartalan a napsütés, szórványosan készülhetünk záporokra, melyeket zivatarok is kísérhetnek. A hőmérséklet délnyugaton, nyugaton a 25 fokot is meghaladja, ugyanakkor északkeleten kicsit hűvösebb lesz. Hétfőn hidegfront átvonulására készülhetünk megerősödő széllel, sokhelyen csapadékkal, jelentős lehűléssel.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)