Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Túlnyomó részt gyengén felhős időjárás valószínű, majd késő estétől megvastagodik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. A D-i légmozgás olykor élénkebb lesz. A hőmérséklet minimum értéke 8, 11 ℃ között várható. Gyakorta lesz meglehetősen felhős az ég, majd délutántól csökken a felhőtakaró. Zápor lehetséges. A D-i légmozgás élénkebb lesz, helyenként felerősödik. A maximum nappali hőmérséklet 22 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Hétfőn még az átlagosnál melegebb időjárás valószínű, több-kevesebb napsütéssel. Kedden egy ciklon miatt többnyire borús lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A hét közepére 8-10 fokos lehűlés valószínű, de olykor csökken a felhőtakaró.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)