Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Többé-kevésbé felhős lesz az ég. Helyenként csak lassan oszlik fel a köd. Csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A kora délutáni hőmérséklet 10, a késő esti 4, 5 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A hétvégén sem ér el bennünket front, ennek ellenére nagyrészt meglehetősen felhős, párás időjárásra készülhetünk, az éjjel képződött köd néhol tartósabban is megmaradhat. Némi körzetekben azonban lehet tartós napsütés is. Számottevő csapadék továbbra sem valószínű, de néhol jelentéktelen szitálás kialakulhat. Az éjszakák túlnyomó részt már fagymentesek lesznek, leszámítva egy-két kevésbé felhős helyet. Nappal csupán a napos tájakon emelkedhet 10 ℃ fölé a hőmérséklet.A ránk következő hét elején a sokfelé élénkebb lesző D-i légmozgás miatt főként a Dunántúlon már csökken a felhőtakaró és kissé melegszik a levegő.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)