Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Többnyire derült, napos, száraz időjárás valószínű. Túlnyomó részt mérsékelt lesz a DNY-i légmozgás. Hajnalban néhol párássá válik a levegő. A minimum éjszakai hőmérséklet 16, 19 ℃ között várható. Többnyire napos, száraz időjárás valószínű. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 33 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Vasárnap, illetve hétfőn derült, napos, száraz időjárásra van kilátás, akárcsak a keddi nap nagy részében, de aznap késő délután északnyugaton helyenként már megnövekedhet a felhőtakaró és estefelé itt-ott zápor, zivatar is lehetséges. Keddig országszerte kánikulára készülhetünk, 30 ℃ feletti csúcshőmérséklettel, a hajnalok azért túlnyomó részt felfrissülést hozhatnak. Szerdától NY felől már lehűlés kezdődik, csütörtökre keleten is több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét közepétől szórványosan, a ránk következő hétvégén már több helyütt várható eső, zápor, zivatar.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)