Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Az meglehetősen gomolyfelhős órák között több-kevesebb napsütésre is készülhetünk. Sokhelyen valószínű záporeső, zivatar. Intenzívebb zivatart felhőszakadás, esetleg jégeső is kísérhet. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környékén erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 27, a késő esti 22 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A következő napokban is marad a kissé szeszélyes, alapvetően meleg időjárás. Szerdán az É-i megyék kivételével olykor több napsütés várható, majd délutántól délnyugat felől egyre sokhelyen készülhetünk záporokra, zivatarokra viharos széllökésekkel, néhol felhőszakadással, jégesővel. Csütörtökön és pénteken is sok lesz a felhő, záporok, zivatarok jellemzik időjárásunkat, északkeleten lehet szárazabb az időjárás, ott 30 ℃ fölé melegszik a levegő. A hétvégén kevesebb helyen hullhat csapadék.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)