Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Borús lesz az ég, az esti órákig ismétlődő eső valószínű. Élénk, olykor erős lesz az É-i, ÉK-i légmozgás, majd estére mérséklődik a légmozgás. A kora délutáni hőmérséklet 9, a késő esti 7 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A hét végétől már szárazabb, de viszonylag hideg, kontinentális levegő alakítja időjárásunkat. Egyre sokhelyen elvékonyodik a felhőtakaró, vasárnaptól már az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Ennek ellenére nem nő meg jelentősen a nappali hőmérséklet mértéke, azért hőérzet szempontjából mindenképpen kellemesebb időjárásra van kilátás a kora délutáni órákban. Az éjszakák ugyanakkor hidegebbek lesznek, kezdetben csak a a talaj mentén, majd főleg a fagyzugos helyeken 2 méter magasan is -2, -3 fokig csökkenhet a hőmérséklet a reggeli időszakban.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)