Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

A reggeli kevésbé felhős időt követően felhőátvonulások valószínűek több-kevesebb napsütéssel. Futó zápor, helyenként jégdara lehetséges, egy-egy helyen dörgés, villámlás is lehet. Az ÉNY-i szelet sokfelé viharos lökések kísérik. A maximum nappali hőmérséklet 10 ℃ körül várható. Késő estére 3, 6 fokig hűl le a levegő.
Távolabbi kilátások: Igen kissé szeszélyes, szeszélyes idő valószínű a következő napokban is. Csütörtökön az meglehetősen felhős égből sokhelyen lesz eső, zápor, az Északi középhegységben hó is eshet. Pénteken több-kevesebb napsütés valószínű, a hét végén azonban ismét egyre több lesz a felhő, kezdetben nyugaton, vasárnap másutt is sokhelyen várható újabb eső, zápor. Húsvét hétfőn nyugaton lehet némi napsütés, keleten eshet több helyen. Kedden is felhős, sokhelyen csapadékos időre van kilátás. Az átlagosnál hidegebb időjárás valószínű, éjjel néhol fagy is lehet, és több helyen nappal is 10 ℃ alatt marad a hőmérséklet.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)