Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Sok napsütésre készülhetünk, legfeljebb délután növekszik meg olykor a felhőtakaró, de csapadék estig nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután 26 ℃, a késő esti 21 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Vasárnap kicsit tovább melegszik a levegő, de a napsütést gyakrabban zavarja majd felhősödés. Nappal még csak szórványosan, estétől a Dunántúlon egyre sokhelyen várható záporeső, néhol zivatar. Hétfőn a Dunántúlon esős, hűvös, szeles időjárás valószínű, keleten ugyanakkor csak elszórtan lehetnek záporok, itt a nap is kisüt, és 25 ℃ fölé melegszik a levegő. Kedden aztán nyugaton is szakadozik a felhőtakaró és szűnik az eső, az olykor erős ÉK-i légmozgás mellett átlagos hőmérsékletű, keleten viszonylag meleg időjárásra készülhetünk. A hét közepén sem valószínű komolyabb változás, az évszaknak megfelelő időjárásra készülhetünk.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)