Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Éjszaka Többé-kevésbé felhős időjárás valószínű, zápor kezdetben még lehetséges. A K-i légmozgás mérsékelt lesz. A hőmérséklet minimum értéke 8 ℃ körül várható. Holnap nappal Gyakorta lehet meglehetősen felhős az ég, emellett hosszabb-rövidebb időjárásra a nap is kisüt. Zápor, itt-ott zivatar lehetséges. A DK-i légmozgás olykor élénkebb lesz, zivatar környezetében meg is erősödhet. A maximum nappali hőmérséklet 16 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A ránk következő héten meleg tavaszi időben lesz részünk, de továbbra sem lesz nyugodt a légkör. Húsvét hétfőn és még kedden is a napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és nappal záporok, zivatarok alakulhatnak ki szélerősödés, lokálisan nagyobb csapadék kíséretében, nagyobb számban az ország É-i felén. A hét közepe tájékán olykor csökken, majd ismét megnő a csapadék kialakulásának esélye. A hőmérséklet nappal egyre több helyen megközelíti a 25 fokot és az éjszakák is enyhülnek.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)