Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Csak rövid időszakokra vékonyodik el a felhőtakaró, sokhelyen párássá válik a levegő. Csapadék nem várható. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet minimum értéke 3 ℃ körül várható. Túlnyomó részt meglehetősen felhős időjárás valószínű estig csapadék nélkül. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 6 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Nagyjából átlag körüli, viszonylag hideg időjárásra készülhetünk a következő napokban éjjelente a derült helyeken gyenge faggyal. Keddre virradó éjjel elszórtan lehet némi eső, az Északi-középhegység vidékén esetleg havas eső, átmeneti havazás is lehetséges, nappal ugyanakkor lesznek helyek, ahol a nap is kisüt rövid időjárásra. A hét közepe tájékán többnyire a borult, párás időjárás lesz a jellemző, napsütés a K-i, ÉK-i megyékben lehetséges. Csapadék legfeljebb szitálás formájában várható.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)