Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

A fátyol-, illetve a gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időjárásra kisüt a nap. Csapadék nem várható. Túlnyomó részt mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután 29, a késő esti 24 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: A hét végén meleg nyári időjárás, helyenként kánikula valószínű, általában több órás napsütéssel. A gomolyfelhőkből szombaton csak elszórtan, vasárnap délutántól ugyanakkor NY, délnyugat felől egyre sokhelyen lesz záporeső, zivatar. A ránk következő héten csak kevés napsütés valószínű, túlnyomó részt meglehetősen felhős lesz az ég, és sok helyütt kialakul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra is számítani kell. A hőmérséklet hazánk nagy részén a sokévi átlag körül várható, a csapadékos időszakokban azonban több fokkal lehűl a levegő.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)