Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Nappal is sok lesz a felhő, de rövidebb időszakokra elvékonyodhat, sőt fel is szakadozhat a felhőtakaró. Intenzív zápor zivatarral reggel még sokhelyen várható, délután többnyire csak elszórtan lehet csapadék.Az északnyugatira forduló légmozgás nappal élénkebb lesz. A hőmérséklet délután 22, 24 ℃ között várható, a késő esti 18, 19 ℃ valószínű.
Távolabbi kilátások: Kedden a NY-i tájakon kezdetben még marad az esős, hűvös időjárás, majd lassan itt is csökken a felhőtakaró, a hét közepén az ország nagyobb részén viszonylag meleg késő nyári időjárás várható ki. Csütörtöktől azonban ismét nedves levegő érkezik hazánk fölé, ezért egyre több lesz a felhő, és kezdetben csak délen, majd a K-i, ÉK-i tájak kivételével másutt is lehet több alkalommal eső, zápor, elszórtan zivatar. A hőmérséklet végig keleten, északkeleten emelkedik 25 ℃ fölé a délutáni órákban, sőt itt néhol a 30 fokot is megközelíti.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)