Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Kezdetben borús lesz az ég, majd az éjjel folyamán olykor felszakadozhat a felhőtakaró a térségben. Kora estére abbamarad az eső, éjszaka már nem várható csapadék. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, emiatt sokhelyen párás lesz a levegő. A minimum éjszakai hőmérséklet 1, 2 ℃ körül várható. Túlnyomó részt meglehetősen felhős vagy borús, délelőtt még párás időjárásra készülhetünk. Délutántól újabb eső várható, késő estig helyenként jelentős mennyiség is lehullhat. A D-i légmozgás elsősorban a fővárostól délre élénkülhet meg. A maximum nappali hőmérséklet 7, 11 ℃ között várható, D felé haladva tapasztalhatunk enyhébb időt a régióban.
Távolabbi kilátások: A ránk következő hét folyamán alig láthatjuk meg a nap fényét, hiszen megmarad a túlnyomó részt meglehetősen felhős, borús, és a februárhoz képest szokatlanul csapadékos, de enyhe időjárás. Délnyugat felől szinte futószalagon érkeznek a ciklonális peremhullámok, amelyekből gyakorlatilag minden nap az ország több pontján készülhetünk esőre, több helyen kiadós mennyiség is várható. A sok felhő miatt az éjszakák szinte mindvégig fagymentesek lesznek, nappal pedig a hét első felében több helyen 10 ℃ feletti hőmérsékletet mérhetünk.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)