Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

A párásság, köd megszűnése után legalább néhány órára kisüt a nap, de délutántól É felől növekszik, estefelé megvastagszik a felhőtakaró, estétől már zápor is lehet. A DNY-i légmozgás élénkebb lesz. A kora délutáni hőmérséklet 22, 24, a késő esti 14, 16 ℃ között várható.
Távolabbi kilátások: A hét közepén markáns hidegfront halad át felettünk kiadós esővel, záporral, sőt zivatarok is előfordulnak. Az északnyugatira forduló légmozgás felerősödik, sokhelyen viharos széllökések is lesznek. Erőteljes lehűlés valószínű, a hét közepén még a legenyhébb órákban is csupán 10 ℃ körüli hőmérséklet várható.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)