Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Megvastagszik a felhőtakaró, némi eső lehetséges. A DNY-i légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet minimum értéke 0, +2 ℃ között várható. Elvékonyodik, csökken a felhőtakaró, több órára kisüt a nap, csapadék már nem várható. A NY-i légmozgás élénkebb lesz, helyenként felerősödik. A maximum nappali hőmérséklet 12, 15 ℃ között várható.
Távolabbi kilátások: A hétvégén szeles időjárás valószínű, főként vasárnap az ÉNY-i szelet több helyen kísérhetik viharos lökések. Szombaton hidegfront ér el bennünket, amely estétől vasárnap hajnalig, főként az ország D-i részén okoz nagyobb területen esőt, egyébként a tartós napsütés mellett nappal csak futó záporok lehetnek a felhőátvonulásokból. A hőmérséklet egyelőre nem csökken jelentős mértékben, sőt hétfőtől ismét enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)