Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Meglehetősen felhős vagy borús lesz az ég és több alkalommal készülhetünk esőre, záporra; az éjjel folyamán pedig egy összefüggő, nagy területre kiterjedő csapadékrendszer érkezik, amit jelentősebb eső, és egy-két helyen beágyazott zivatar kísérhet. Az ÉK-i légmozgás élénkebb lesz, helyenként felerősödik. A hőmérséklet minimum értéke 13 ℃ körül várható. Borús idővel indul a nap, majd D felől szakadozottá válik a felhőtakaró, a délután már rövid időjárásra a nap is előbukkanhat. A reggeli kiadós esőt követően délután már csak záporok lehetnek, egy-egy zivatar is kialakulhat. Az ÉK-i légmozgás olykor élénkebb lesz, de zivatar esetén olykor erős széllökések is lehetnek. A maximum nappali hőmérséklet 19 ℃ körül várható.
Távolabbi kilátások: Ránk következő hét keddig alapvetően meglehetősen felhős, csapadékos időre készülhetünk. Csak rövid napos lehetnek, és ismétlődő jelleggel valószínű eső, zápor, zivatar. Egyre többnyire az ország K-i részén valószínű a nagyobb mennyiségű csapadék, ennek következtében pedig arrafelé is visszaesik a hőmérséklet.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)