Mai és holnapi időjárás

A mai időjárás és a várható holnapi időjárás a térképek alatt olvasható. A középtávú előrejelzés pontossága a hátralévő napok számával fordítottan arányos. A nagyobb magyarországi városokban várható legmagasabb napi hőmérsékletek is fel lettek tüntetve az ábrákon. Az éjszaka mérhető adatok ezektől a számoktól több fokkal is eltérhetnek.

Mai időjárás Holnapi időjárásHolnaputáni időjárás

Reggel még lehetséges több felhő, majd ezek eltűnnek, és olykor fátyolfelhőzet, valamint nappali gomolyfelhők jelennek meg. Csapadék nem lesz. A változó irányú légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A maximum nappali hőmérséklet 30 ℃ körül várható. A késő esti 22, 25 ℃ valószínű.
Távolabbi kilátások: A hét közepétől túlnyomó részt száraz levegő lesz felettünk, így csak kevés felhő zavarja a napsütést, csapadéknak is kicsi az esélye, fokozatosan melegszik az időjárás. A hét végén, ránk következő hét elején pedig már nem csak száraz, de igen meleg is lesz a fölöttünk lévő levegő, emiatt hazánk nagy részén kánikulára, forróságra készülhetünk.

Magyarország éghajlata, átlagok és rekordok

Magyarország időjárását a nyugati óceáni, a keleti nedves kontinentális, az északi sarkvidéki légtömegek és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja. Hazánk uralkodó széliránya északnyugati, éghajlati típusa jellemző még a Balkán-félsziget északi felére, Észak-Olaszország sík területeire, valamint Románia és Bulgária meghatározó részeire. Hasonló klíma figyelhető meg még az Egyesült Államok észak-keleti és keleti tájegységein, Kína észak-keleti térségén és Észak-Koreában.

  • Az országos évi középhőmérséklet +8-12 °C, ami télen (január): -4–7 °C, míg nyáron (július): 25–30 °C.
  • A napsütéses órák száma évente: 1700–2100 óra.
  • Az évi átlagos csapadékmennyiség: 500–1000 mm.
  • A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet: -35°C (1940. február 16., Görömbölytapolca)
  • A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet: +41,9°C (2007. július 20., Kiskunhalas)